Spartips för barnfamiljer för en bättre hushållsekonomi

 

För att hushållsekonomin inte ska bli för ansträngd i en familj med barn kan det krävas både planering och att man har bra idéer kring hur man ska hålla kostnaderna på rimliga nivåer. Här kommer jag att dela med mig av de tips som gjort störst skillnad för oss och våra tre barn.

En dyr semester är inte nödvändigtvis bättre än en billig

Det är lätt hänt att en semester sväljer flera månadslöner. Men ärligt talat så är inte en semester med barnen alltid en semester även för föräldrarna, även om det är kul med ett miljöombyte. Jag har faktiskt alltid varit tröttare efter semestern än efter en normal arbetsvecka. Det är alltså inte säkert att det är värt att åka till ett dyrt resmål om allt ändå handlar om att serva barnen. Och det kan mycket väl vara så att det barnen helst av allt vill ha bara är mer tid, i all enkelhet, med sina föräldrar. Om ni bestämmer er för att spendera ordentligt med pengar på en semester bör den vara väldigt välplanerad, så att det inte blir att kasta pengarna i sjön, eller i medelhavet eller vart ni nu åker. Kanske behöver ni inte åka på den allra dyraste semestern? Det kommer definitivt att gynna hushållsekonomin.

Sätt en familjemeny med billiga standardrätter

En uppsättning nyttiga rätter som alla i familjen tycker om och som dessutom är snabblagade är verkligen guld värda. Att prata om att göra storkok låter så förnuftigt att man kan vägra i ren protest. Tills man får barn och tid plötsligt blir en bristvara! I vår familj har vi gjort en enorm sats grön lasagne med spenat och broccoli en gång i månaden och sedan ätit den varje vecka. Att värma några portioner tar inte längre tid än att laga fiskpinnar och makaroner (tydligen den vanligast måltiden i barnfamiljer) och det är både billigare och godare. Bra måltidsplanering är med andra ord något som kan innebära att en familj sparar stora belopp i långa loppet. När man har ett antal rätter som lagas ofta är det lätt att komma ihåg vilka ingredienser som man alltid behöver ha hemma för att kunna göra dem. Då kan man storhandla och tjäna ännu mer tid än om man måsta stanna i affären på väg hem från jobbet flera gånger i veckan.

Köp begagnade kläder

Små barn kan växa ur nya kläder och skor på väg hem från affären! Eller i alla fall på bara ett par månader. Köp begagnat så ofta som möjligt! Detta tips får man ofta som förälder men det kan inte nog understrykas hur mycket det finns att tjäna på att köpa kläder second hand. Ofta kan man till och med få kläder från andra familjer där barnen vuxit ur dem. På sidor som Blocket och Tradera kan du ofta hitta paket med många plagg i en viss storlek, hittar du ett med en storlek som passar ditt barn finns det riktigt mycket att tjäna. Vi valde att ge bort kläder istället för att spara till nästa barn eftersom vi inte hade plats för extra plagg i garderoberna. Är det väldigt litet mellanrum mellan barn så kan det dock vara riktigt smart att låta kläder gå i arv.

Lär barnen att respektera pengar

Ett barn som förstår att du som förälder faktiskt måste arbeta för att det ska finnas pengar att köpa saker för kommer förhoppningsvis att begära mindre och bli mer ödmjukt i sina krav. Kanske leder det även till att dyra saker behandlas med mer respekt och inte går sönder lika ofta. Barn som själva börjar spara får också en tydligare känsla för vad pengar är värda och det kan faktiskt innebära att ni sparar pengar i långa loppet.

Läs också

atlast-agency