Smarta investeringar och hushållsekonomi för barnfamiljer

 

Att hålla nere de fasta utgifterna är viktigt, i den här texten ska vi dock titta på hur man kan tjäna pengar på att spendera lite extra på något som är bra och som kommer att gynna er hushållsekonomi. Med investeringar menar vi alltså sådant som kostar en del i inköp men som sedan betalar igen sig på längre sikt. Om ni bor i villa och ännu inte har investerat i bra värmesystem och täta fönster kan det vara bra att börja där, men här kommer några tips som annars främst passar som investeringar för barnfamiljer.

Satsa på riktigt bra förvaring

Min fru är egenföretagare. För henne är tid pengar på ett högst konkret sätt. I ett hem med dålig förvaring av framförallt barnsaker får man räkna med att det tar mycket längre tid att städa och leta efter grejer än när allt är välorganiserat. Risken att saker försvinner och måste köpas igen minskar också om ni har bra förvaringssystem som barnen själva snabbt förstår sig på. I stökiga hem ökar också risken för att saker går sönder när man snubblar över en sladd och river ner en teknisk apparat för att man inte ens såg sladden i röran på golvet. En sådan enkel och praktisk sak som förvaring kan alltså ha en stor betydelse för er hushållsekonomi.

En stor frys skapar nya förutsättningar

Maten är den största utgiftsposten för en normal barnfamilj och man vinner mycket på att kunna köpa vanliga ingredienser när det är extrapris och bunkra upp. En riktigt stor frys kommer då väl till pass. Vi bor i en lägenhet i stan men valde att ha en rejäl frys i källarförrådet. Den var fantastiskt bra att ha när svärfar kom hem från älgjakten, när vi plockat blåbär på landet och fyllt mjölkkartonger med hemlagad äppelmos. Och givetvis när det vara rea på glass och annat som det kan gå åt mycket av och som kostar en del. Ju större frys, ju bättre är det egentligen.

Välj en familjebil

En bekväm och rymlig bil i vilken ni kan ta er till fina resmål i Sverige gör att det känns mindre viktigt att åka utomlands på semestern. Tänk på att välja en modell med så låga driftskostnader som möjligt, hur mycket bensin den drar är givetvis viktigt, men värdeminskning och försäkringar påverkar också hur dyr en bil är att äga. Vi har alltid satsat på att köpa en ny bil, en fördel med det är att vi kunnat få ett bra inbytespris när vi sedan köpt nästa bil. Är man bilkunnig är det dock mer ekonomiskt att välja en begagnad bil. Utgå ifrån din situation och ta den hjälp som erbjuds, så kommer din hushållsekonomi att gynnas.

Läs också

atlast-agency