Hur fungerar Swish och vad kan appen göra för hushållsekonomin?

 

Något som är väldigt kännetecknande för utvecklingen inom hushållsekonomi i vår era, är att fler tredjepartstillverkare av appar och program hittar på lösningar som gör så att det går fortare att skicka pengar till privatpersoner och genomföra betalningar till företag. Det har helt enkelt blivit både enklare och smidigare att hantera sin hushållsekonomi.

Swish har, sedan lanseringen 2013, blivit en stor succé. 2017 användes tjänsten av 80 % av alla svenskar med en smartphone. Swish är ett system för blixtsnabba överföringar av pengar mellan framförallt privatpersoners bankkonton. Det var sex svenska storbanker som utvecklade Swish och fler har senare anslutit sig. En stor del av alla svenskar har därmed möjlighet att använda Swish. Även barn och ungdomar kan ta emot pengar via Swish och det är ett bra system för många familjer om någon skulle få en oförutsedd utgift. Swish kan till exempel göra så att din dotter kan ta en taxi hem efter att ha missat sista bussen. Samtidigt får du med Swish en bra överblick över din hushållsekonomi då du har tillgång till din historik i telefonen.

Vad krävs för att man ska kunna använda Swish?

Swish är en app som du kan ladda ner till en mobil enhet med något av följande operativsystem; Android, iOS eller Windows Phone. På så vis har du alltid tillgång till funktionen så länge du har din enhet till hands, och en internetuppkoppling. Du använder mobilt BankID för att signera dina betalningar, och en mottagare som är ansluten till Swish har då pengarna på några sekunder. Både mottagare och sändare behöver ha ett konto i någon av de banker som är anslutna till tjänsten. Detta är med andra ord en extremt snabb och säker metod för betalningar, som är extra användbar när du betalar till små företag och privatpersoner som säljer något men inte har en kortläsare. Det funkar även utmärkt för betalning av små skulder till vänner och bekanta. Swish har blivit ett alternativ till att ha kontanter i plånboken. Den som skickar pengar kan dessutom se direkt i appen när pengarna kommit fram.

Hur mycket pengar kan man överföra med Swish?

Vilka beloppsgränser du har att förhålla dig till varierar beroende på vilken bank du har. I normalfallet används Swish när du snabbt behöver överföra ett lite mindre belopp, upp till några tusenlappar. Även större betalningar och överföringar är möjliga men du kan då behöva annonsera dem i förväg medan du är inloggad på din internetbank. Swish har den stora fördelen, jämfört med många andra system för snabba ekonomiska transaktioner, att det även fungerar på helger och nätter.

Läs också

atlast-agency