Hur påverkas hushållsekonomin av dyra lån?

 

Det korta svaret på frågan i titeln är att man ska låna pengar när det skapar värde i relation till vad det kostar. För att kunna veta om det gör det måste man ha klart för sig vad lånet kommer att ha för avgifter och vad räntan kommer att kosta under lånets hela uppläggningstid. Lånets effektiva ränta brukar visa detta. Värde, i den här ekvationen, kan vara allt från upplevelser man sent glömmer till ren och skär ekonomiskt vinst. Som när man sparar mer på att köpa något som har ett nedsatt pris än vad man betalar för lånet. Att ha dyra eller ofördelaktiga lån kan ha en stor påverkan på hushållsekonomin.

Även om ett snabblån kostar ganska mycket, med tanke på hur pass lite pengar det handlar om, så kan det mycket väl vara värt det. Vi fortsätter med ett par exempel på lån som kan anses vara extra förmånliga för dig som låntagare.

Studiemedel betalar sig snabbt

Om dina studier leder till att du får ett jobb du vill ha är det självklart värt att låna för att kunna genomför sina studier på ett rimligt sätt. Vi ska vara tacksamma över att vi har ett generöst studiestöd i Sverige som alla kan ta del av. Att låna för att kunna plugga enbart för sitt nöjes skull är dock en lyx som kan visa sig bli ganska dyr, eftersom du ofta får betala av på din studieskuld i flera decennier. Utomlands är det mycket vanligt att man som förälder får skuldsätta sig för att kunna finansiera sina barns studier. Det slipper vi här och tack vare studiemedel kan svenska ungdomar frigöra sig från sina föräldrar, rent ekonomiskt, tidigare än vad som är möjligt i de flesta andra länder. Väger man dessutom in den höga kvalitet som vår statsfinansierade utbildning ofta håller internationellt sett, så får man verkligen valuta för sitt lån! Att ta ett studielån, som har låg ränta, har inte automatiskt en negativ inverkan på din hushållsekonomi.

Många svenskar har blivit rika tack vare sitt bolån

De flesta som köpt och sålt en bostad i ett attraktivt område de senaste tjugo åren har gjort en väldigt bra affär. Bolånet har inte bara möjliggjort ett riktigt bra boende till en rimlig kostnad, utan även finansierat en investering som haft extremt bra avkastning. Bara genom att äga en lägenhet eller ett hus, i en period då priserna stigit kraftigt, har många tjänat miljoner på. Tyvärr kan vi inte räkna med att det kommer att fortsätta så här utan mycket tyder på att priserna på bostäder snarare kommer att falla och att räntorna kan komma att öka. Därmed inte sagt att det inte är motiverat att låna ett ganska stort belopp till sitt boende. Se till att ta ett bolån som du har råd med, annars kan det få konsekvenser för din hushållsekonomi.

Läs också

atlast-agency